De vrouwenopvang in Nederland is nog steeds niet goed geregeld, constateert de Nationale ombudsman, Reinier van Zutphen. Vooral vrouwen die vanuit zo'n opvanglocatie willen doorstromen naar een huurwoning lopen tegen problemen aan.
"Zo verloopt de samenwerking tussen gemeenten nog steeds niet goed. Ze hebben vaak verschillende regels voor het geven van voorrang voor een huurwoning, waardoor vrouwen van het kastje naar de muur worden gestuurd'', aldus de ombudsman. Daarbij moeten vrouwen die vanuit de opvang naar een andere gemeente verhuizen, uitkeringen en schuldhulpverlening opnieuw aanvragen. "Vrouwen die uitstromen vallen hierdoor tijdelijk tussen wal en schip'', aldus Van Zutphen.
De ombudsman kwam bijna twee jaar geleden al met een rapport waaruit bleek dat de regelingen en procedures rond vrouwenopvanglocaties voor problemen zorgden. Volgens Van Zutpen gaat het inmiddels wel beter. "Maar er zijn nog steeds te weinig opvangplekken en schuldhulpverlening gaat vaak nog niet van start. Dat moet echt veranderen.''
Jaarlijks maken ongeveer 12.000 vrouwen, meestal met kinderen, noodgedwongen gebruik van een opvangplek. Vaak zijn ze mishandeld, hebben psychische problemen, of zitten diep in de schulden.