Ik weet niet precies hoeveel schuld ik heb. Is dat een probleem?
Nee. Als de gemeente uw schulden gaat regelen, zal zij alle schuldeisers vragen om de hoogte van uw schulden. Het is wel belangrijk dat u weet bij wie u schulden heeft.
Klik hier voor meer informatie
Welk bedrag moet ik aflossen?
De gemeente stelt het bedrag vast dat u moet aflossen. Dit heet de aflossingscapaciteit. Het bedrag is afhankelijk van uw situatie. De gemeente stelt het bedrag vast door uw inkomen te verminderen met het bedrag dat u maandelijks nodig heeft voor uw levensonderhoud.
Klik hier voor meer informatie.
Waar kan ik schuldhulpverlening aanvragen?
U moet de aanvraag indienen bij de gemeente van uw woonplaats. Bent u dak- of thuisloos? Dan moet u de schuldhulpverlening aanvragen bij een speciaal aangewezen gemeente. Klik
hier voor meer informatie.
Duurt het lang voor ik schuldhulpverlening krijg?
Als u zich bij de gemeente heeft gemeld voor schuldhulpverlening, moet u maximaal vier weken wachten op het intakegesprek. Bij een bedreigende situatie is de wachttijd maximaal drie werkdagen. Er is sprake van een bedreigende situatie bij:
- een gedwongen woningontruiming;
- de beëindiging van de levering van gas, elektriciteit of water;
- de opzegging of ontbinding van de zorgverzekering.
Mag ik me identificeren met een rijbewijs?
Ja, in principe kunt u uw (geldig) rijbewijs gebruiken als legitimatiebewijs. Klik
hier voor voor informatie.
Welke informatie wil de gemeente van mij hebben?
Ik ga in beroep. Moet ik alle kosten zelf betalen?
Dient u beroep in bij de rechter? De rechter kan bepalen dat iemand de kosten van het proces moet betalen. Dit kan voor de gemeente gelden maar ook voor u.
Klik hier voor meer informatie.
Wat kan ik doen als ik het niet eens ben met de beslissing van de gemeente?
U kunt schriftelijk bezwaar maken bij de gemeente. Uw bezwaarschrift dient aan bepaalde
eisen te voldoen. U heeft zes weken de tijd om bezwaar te maken. Deze termijn start de dag nadat de gemeente de beslissing aan u heeft verzonden. Het adres waaraan u uw bezwaar kunt richten staat meestal in de beslissing vermeld.
Wat is schuldhulpverlening?
Als u problematische schulden heeft kunt u hulp vragen bij de gemeente. De gemeente zal samen met u bekijken welke hulp u nodig heeft. Soms kan het nodig zijn om eerst rust te brengen in uw (financiële) situatie. De gemeente bekijkt dan hoe u uw
inkomen en vermogen kunt vergroten en uw schulden kunt
stabiliseren. Het is ook mogelijk dat de gemeente regelt dat u een
schuldregeling treft met uw schuldeisers. U moet dan (vaak maandelijks) een bepaald bedrag van uw schuld aflossen aan uw schuldeisers.
Wat is budgetbeheer?
Budgetbeheer is een belangrijk instrument voor de gemeente bij de schuldhulpverlening. Het betekent dat de gemeente uw inkomen beheert. De gemeente gebruikt budgetbeheer om ervoor te zorgen dat u aan bepaalde lopende betalingsverplichtingen voldoet.
Wat is preventie?
Preventie betekent het voorkomen van problematische schulden. De gemeente is verplicht om preventieve maatregelen te nemen, zoals:
- Het aanbieden van cursussen aan inwoners van de gemeente
- Budgetbegeleiding
- Financiële voorlichting aan scholieren
Wat is stabilsatie?
Stabilisatie betekent het krijgen van rust in uw situatie. Tijdens de stabilisatiefase bekijkt de gemeente samen met u hoe u uw inkomen en vermogen kunt vergroten en uw schulden kunt stabiliseren.
Wat is een bedreigende situatie?
Er is sprake van een bedreigende situatie bij:
- een gedwongen woningontruiming;
- de beëindiging van de levering van gas, elektriciteit of water;
- de opzegging of ontbinding van de zorgverzekering.
Ik krijg schuldhulpverlening. Moet ik nu gaan werken?
Als u schuldhulpverlening krijgt, dan heeft u een medewerkingsplicht. Uw gemeente kan bepalen dat deze plicht voor u betekent dat u moet solliciteren. Klik
hier voor meer informatie.
Ik heb een eigen bedrijf. Kan ik schuldhulpverlening aanvragen?
Bent u zelfstandige en heeft u schulden? Er zijn verschillende mogelijkheden voor het aanpakken van uw schuldenprobleem:
- U kunt (extra) krediet aanvragen bij een bank
- U kunt een uitkering en/of krediet op grond aanvragen bij uw gemeente. Deze regeling heet het Bijstandsbesluit zelfstandigen (Bbz 2004).
- U kunt soms gebruik maken van schuldhulpverlening.
Klik hier voor meer informatie.
Een medewerker van de gemeente heeft mij niet netjes behandeld. Wat kan ik doen?
Moeten alle schuldeisers meedoen aan de schuldregeling?
Nee, schuldeisers zijn niet verplicht om mee te werken. Als een of meer schuldeisers niet meewerken, kunt u proberen om een
dwangakkoord aan te vragen. De rechter zal dan beoordelen of de schuldeisers een goede reden hebben om niet mee te werken. Is deze reden er niet, dan kan de rechter bepalen dat de schuldeisers toch mee moeten doen.
Wat is een schone lei?
Als de rechter u een schone lei verstrekt, krijgen uw schuldeisers naar verhouding een percentage van het geld dat op de staat. De bewindvoerder maakt hiervoor een zogenaamde . Uw schuldeisers kunnen vervolgens de rest van hun openstaande schulden niet meer bij u opeisen. Dit betekent dit dat u uw schulden aan uw schuldeisers niet meer hoeft te betalen.
Klik hier voor meer informatie.
Welke stappen moet ik zetten voordat ik toelating tot de WSNP kan vragen?
Voordat u toelating kan vragen tot de WSNP, moet u eerst proberen om
op een andere manier van uw schulden af te komen. U moet daarbij hulp vragen van een wettelijk erkende schuldhulpverlener, bijvoorbeeld de gemeente of gemeentelijke kredietbank. Pas als het u niet lukt om een "minnelijke" regeling te treffen met de schuldeisers, kunt u toelating tot de WSNP vragen.
Welke taken heeft mijn bewindvoerder?
Hoe moet ik toelating tot de WSNP vragen?
Om een beroep te doen op de wettelijke schuldsaneringsregeling, de WSNP, moet er een
verzoekschrift ingediend worden bij de rechtbank. U kunt dat zelf doen, maar ook iemand van de gemeente, bijvoorbeeld een schuldhulpverlener, kan dit voor u doen.
Klik hier voor meer informatie.
Ik kan een betalingsregeling treffen met mijn schuldeisers, maar ik wil toch graag in de WSNP. Kan dat?
Nee, een voorwaarde voor toelating tot de WSNP is dat u uw schulden niet meer kan betalen. Als het mogelijk is om een betalingsregeling te treffen, voldoet u niet aan deze
voorwaarde. Het maakt niet uit of u sneller van u schulden af bent als u tot de WSNP wordt toegelaten.
Ik voldoe aan alle voorwaarden, maar ik ben toch niet toegelaten. Hoe kan dat?
Voor toelating tot de WSNP gelden niet alleen voorwaarden. Er zijn op situaties waarin geen toegang krijgt tot de WSNP. Het gaat om:
- U heeft al toegang tot de WSNP;
- U had de afgelopen 10 jaar al eens toegang tot de WSNP;
- U heeft geen gebruik gemaakt van een wettelijk erkende schuldhulpverlener
- U heeft strafrechtelijke schulden
Klik hier voor meer informatie
Moet ik ook gaan werken als ik arbeidsongeschikt ben?
Als u vindt dat u arbeidsongeschikt bent, dan moet u een medische verklaring of medische informatie overleggen waaruit dit blijkt. Als u deze niet heeft, moet u zich laten keuren door een deskundige die de rechter of uw bewindvoerder heeft uitgekozen. Dit kan bijvoorbeeld een arts van de GGD zijn.
Wat is "te goeder trouw"?
U bent te goeder trouw als duidelijk is dat u geen misbruik heeft proberen te maken van de schuldsaneringsregeling. De rechter beoordeelt aan de hand van al uw omstandigheden of u te goeder trouw bent. De rechter kijkt daarbij naar de grootte van uw schulden, wanneer ze zijn ontstaan, in hoeverre de schulden zijn ontstaan door uw eigen handelen en wat u heeft gedaan om uw schulden af te lossen.
Klik hier voor meer informatie
Wat gebeurt er als ik tijdens het WSNP-traject overlijd?
Als u tijdens het WSNP-traject overlijdt, dan krijgt u geen
schone lei.
Wat gebeurt er tijdens een hoorzitting?
Zodra uw verzoekschrift door de rechter is ontvangen, wordt u opgeroepen voor een hoorzitting. Tijdens de hoorzitting vraagt de rechter u uw verzoekschrift mondeling toe te lichten. De rechter stelt u dan bijvoorbeeld vragen over uw schulden en uw inkomsten en vraagt u waarom het niet gelukt is uw schulden af te lossen met hulp van de gemeente.