Scholen kunnen doorgaan met het uitdelen van gratis schoolmaaltijden, bevestigt een ingewijde na berichtgeving door De Telegraaf. Vanaf volgend jaar zou de regeling aflopen, maar het kabinet heeft er dus alsnog geld voor vrijgemaakt.
Zo’n 2200 scholen doen mee aan het programma, dat sinds vorig jaar loopt. De scholen kunnen zelf eten organiseren en daar geld voor terugvragen, of boodschappenkaarten voor ouders en verzorgers regelen, zodat zij eten aan hun kinderen kunnen meegeven. Het kan gaan om een lunch of ontbijt, maar ook om tussendoortjes.
“Fantastisch”, reageert een woordvoerder van het Jeugdeducatiefonds, dat de schoolmaaltijden organiseert. “Het is zo’n verschil, met een lege maag in de klas zitten en niet op kunnen letten of met energie de les kunnen volgen.” Ze wil nog wel de officiële miljoenennota afwachten voordat ze durft te juichen.
Hoeveel geld het kabinet precies vrijmaakt voor de maaltijden, is niet bekend. Volgens de woordvoerder kost het programma jaarlijks 100 tot 130 miljoen euro. Daarvan krijgen momenteel zo’n 350.000 kinderen eten op school.
Onder anderen Laurens Dassen (Volt) pleitte vorige maand voor het voortzetten van de schoolmaaltijden. “Deze maatregel zorgt ervoor dat kinderen met een gevulde maag op school zitten, wat ook heel veel stress bij ouders weghaalt”, zei hij in een debat.
De coalitiefracties stemden destijds tegen een motie om de gratis maaltijden in stand te houden. Premier Schoof sprak van “prachtige initiatieven” die armoede bestrijden, maar wilde nog “geen enkele toezegging doen”.